چند راهکار مهم و ساده در چالشهای حقوقی شرکتها
- خانه
- چند راهکار مهم و ساده در چالشهای حقوقی شرکتها
چند راهکار مهم و ساده در چالشهای حقوقی شرکتها
اگر از اعضای هیات مدیره یا مدیرعامل شرکتی هستید و با چالش حقوقی مواجه شدید که نیاز به طرح دعوی و تنظیم دادخواست دارید در وهله اول به شما توصیه می شود از یک وکیل متخصص در امور شرکت ها استمداد بجویید.چنانچه دسترسی به وکیل بنا به هر دلیلی برای شما امکان پذیر نیست به نکات ذیل توجه کنید.گر به عنوان خواهان قصد طرح دعوا دارید: ابتدا لازم است یک دادخواست تنظیم کنید.دادخواستی در مراجع قضایی مورد رسیدگی قرار می گیرد که شرایط شکلی آن رعایت شده باشددرغیراینصورت ممکن است با صرف هزینه های سنگین،دادخواست شما بدون رسیدگی و احقاق حق رد شود.در تنظیم دادخواست ابتدا باید خواهان دعوا مشخص شود.خواهان یعنی فردی که ادعای تضییع حق خود را دارد و با هدف تظلم خواهی به مراجع قضایی مراجعه می نماید.در شرکتهای تجاری خواهان دعوا نمی تواند سهامداران و یا اعضای هیات مدیره یا مدیرعامل باشد بلکه در ستون خواهان باید نام شرکت تجاری و شماره ثبت و شناسه ملی شرکت به عنوان شخص حقوقی درج شود.حال سوال پیش می آید که شرکت که وجود خارجی ندارد تا دادخواست را امضا کند و یا در جلسات دادرسی حضور پیدا کند پس چه کسی باید این اقدامات را انجام دهد؟برای پاسخ به این سوال ابتدا به اساسنامه شرکت مراجعه می کنیم تا بررسی کنیم که حق اقامه دعوی در مراجع قضایی از اختیارات کدام ارکان شرکت میباشد؟در عمل در بیشتراساسنامه های شرکت ها حق اقامه دعوی از اختیارات هیات مدیره می باشد پس بعد از درج نام شرکت به عنوان خواهان، باید کلیه اعضای هیات مدیره به عنوان نمایتده در دادخواست معرفی شوند و کلیه اعضای هیات مدیره نیز باید دادخواست را امضا کنند.اشتباه رایج در شرکتها این است ک مدیران حین تنظیم دادخواست نماینده شرکت را فقط افرادی که حق امضای اوراق بهادار را دارند معرفی می کنند و دادخواست صرفآ توسط دارندگان حق امضا تنظیم و امضاء می شود که این امر به دلیل ایراد شکلی ممکن است منجر به رد دادخواست توسط قاضی رسیدگی کننده پرونده شود.نکته: هیات مدیره شرکت می تواند با تنظیم صورتجلسه ای اختیار طرح دعاوی را به مدیرعامل تفویض نماید این صورتجلسه باید به اداره ثبت شرکتهای مربوطه ارسال شود تا پس از صدور آگهی در روزنامه رسمی چاپ شود.با طی نمودن این فرایند، تنظیم و امضای دادخواست صرفآ توسط مدیرعامل امکان پذیر می باشد و مديرعامل به عنوان نماینده آن شرکت دعاوی مربوط به شرکت را می تواند پیگیری نماید.به خاطر داشته باشید که برای اثبات نمایندگی یا سمت هیات مدیره روزنامه رسمی شرکت که دلالت بر معرفی اعضای هیات مدیره و مدیرعامل دارد باید ضمیمه مدارک شود.ستون بعدی دادخواست که باید تکمیل شود ستون خوانده استمنظور از خوانده کسی است که خواهان ادعا می کند آن شخص حق او را تضییع نموده و به قصد دادخواهی دعوایی علیه آن فرد مطرح میکند تا قاضی حق او را از خوانده بستاند.بسته به اینکه شما علیه شخص حقیقی یا حقوقی قصد اقامه دعوا دارید تکمیل این ستون متفاوت است.
چنانچه خوانده شما شخص حقیقی باشد همان فرد را به عنوان خوانده طرف دعوا قرار می دهید اما اگر طرف مقابل شما شخص حقوقی باشد شما نباید نام هیات مدیره یا مدیرعامل را در ستون خوانده بنويسيد چنانچه مرتکب این اشتباه شوید دادخواست شما فرجام خوبی نخواهد داشت.اگر طرف دعوای شما شخص حقوقی باشد الزاما باید نام و مشخصات شخص حقوقی در ستون خوانده نوشته شود و ذکر مدیرعامل آن شخص به عنوان نماینده شخص حقوقی مطابق آخرین روزنامه رسمی کفایت می کند و نیازی نیست کلیه اعضای هیات مدیره به عنوان نماینده شخص حقوقی در ستون خوانده نگاشته شود.حالا که خواهان و خوانده مشخص شد شما باید توضیح دهید که از مراجع قضایی چه می خواهید پس خواسته خود را کاملا شفاف در دادخواست قید نمایید.مثلا الزام به پرداخت وجه چک، یا الزام به ایفای تعهد ناشی از قرارداد.البته تنظیم این قسمت از دادخواست بسیار حساس و تخصصی می باشد و حضور یک وکیل متخصص و کارکشته در کنار شما بسیار مفید خواهد بود و اما آخرین مرحله از تنظیم دادخواست، دلایل و مدارک شما برای اثبات ادعای شما می باشد.
بسته به اینکه خواسته و ادعای شما چه می باشد دلایل و مدارک اثباتی متفاوت است اما مدرک اثباتی که در همه دعاوی باید ضمیمه دادخواست شود، روزنامه رسمی شرکت دال بر معرفی هیات مدیره و مدیرعامل شرکت می باشد.با مشخص شدن خواهان خوانده خواسته و دلایل، دادخواست توسط خواهان امضا می شود وپس از پرداخت هزینه دادرسی، تقدیم مراجع قضایی می شود.
هشدار:
اگرچه رعایت این نکات می تواند شما را در تنظیم دادخواست یاری دهد اما در بسیاری از موارد به دلیل تخصصی بودن موضوع و عدم آگاهی مدیران شرکتها از مطالب حقوقی، بسیار مشاهده میشود که هزینه های زمانی و مالی زیادی صرف میشود اما خواهان به حق خود نمی رسد.
ثبت شرکت دانش بنیان
شرکتهای دانش بنیان شرکتهایی خصوصی یا شرکتهایی تعاونی هستند که با هدف افزایش علم و ثروت، توسعه ی اقتصادی بر پایه ی دانش و تحقق اهداف علمی و اقتصادی تشکیل میشوند و در راستای گسترش اختراع و نوآوری و در نهایت تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه (شامل طراحی و تولید کالا و خدمات) در حوزه ی فناوریهای برتر و با ارزش افزوده فراوان (به ویژه در تولید نرم افزارهای مربوط) فعالیت میکنند.
کارگروهی تحت عنوان “کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانش بنیان و نظارت بر اجرا” که وابسته به نهاد ریاست جمهوری میباشد تشکیل شده تا شرکتهایی که در زمینه تجاری سازی ایدهها و تبدیل طرحهای علمی به محصولات صنعتی و کالاها فعالیت داشته را شناسایی کرده و مورد حمایتهای مختلفی قرار دهند. شرکتهایی که به این طریق انتخاب شده و از حمایتهای این نهاد بهره مند میشوند اصطلاحاً شرکتهای دانش بنیان نامیده میشوند. این تعریف دیگری از شرکتهای دانش بنیان بود.
قانون تجارت شرکت دانش بنیان را ذیل شرکتهای تجاری بیان نکرده است، بنابراین شرکت ابتدا باید در قالب یکی از شرکتهای ذکر شده در قانون تجارت به ثبت رسیده و سپس درخواست ثبت شرکت دانش بنیان داده شود.
فرقی نمیکند چه نوع شرکت تجاری را ثبت کرده باشید. هرکدام از شرکتهای سهامی عام، شرکت سهامی خاص، شرکت تضامنی، شرکت نسبی، شرکت بامسئولیت محدود، شرکت مختلط سهامی، شرکت مختلط غیرسهامی و حتی شرکت تعاونی، در صورت کسب شرایط لازم، میتوانند به شرکت دانش بنیان تبدیل شوند. اما به علت ساختار منسجمی که شرکت سهامی خاص دارد، بیشتر متقاضیان ثبت شرکت دانش بنیان مایل هستند که ابتدا شرکت خود را در این قالب به ثبت برسانند.
نکته قابل توجه این است که شرکتهایی میتوانند ادعای دانش بنیان بودن محصولات خود را داشته باشند که ضمن مبنای علمی و تحقیقاتی محصولاتشان، این محصولات دارای پیچیدگیهای فنی زیاد بوده، نیاز به تحقیق و توسعه فراوان داشته باشند و در نهایت توسط تیمی خبره و دانشمند محصولات آنها تولید شده باشد.
برای ثبت شرکتهای دانش بنیان بایستی یک سری شرایط عمومی و یک سری شرایط اختصاصی وجود داشته باشد. در ادامه به بررسی این شرایط خواهیم پرداخت و سپس مراحل ثبت شرکت دانش بنیان را بیان میکنیم.
شرایط عمومی برای ثبت شرکت دانش بنیان
- طبق قانون شرکتهای دانش بنیان باید حداقل دو سوم موسسین این شرکتها دو مورد از شرایط زیر را احراز نمایند:
- مدرک لیسانس یا بالاتر داشته باشند.
- حداقل سه سال سابقه مدیریت و یا فعالیت علمی داشته باشند.
- یک اختراع داخلی و یا بین المللی ثبت شده داشته باشند.
- نیمی از درآمد شرکت از دستاوردهای علمی و پژوهشی شرکت در یک ساله اخیر باشد ( اگر شرکت تازه تاسیس و در مرحله تجاری سازی است باید مشتری تضمینی داشته باشد و یا بازار هدف مشخصی داشته باشد.)
- شرکت باید حداقل به مدت 6 ماه برای حداقل 3 نفر بیمه رد کرده باشد.
شرایط اختصاصی برای ثبت شرکت دانش بنیان
- تولید کننده کالاهایی در حوزه دانش بنیانی باشند.
- تولیدات شرکت باید دانش بنیان باشد و آن را در قالب کالای جدید عرضه کرده باشد و دانش آن باید کاملا در دست خود شرکت به دست آمده باشد یعنی ایجاد و تولید دانش با استفاده از تحقیق و توسعه و کارهای علمیباشد.
- در نتیجه شرکتهایی که شرایط فوق را داشته باشند میتوانند ثبت نام نمایند تا مورد ارزیابی قرار بگیرند.
- پس از دارا شدن این شرایط، شرکتهای باید مدارکی را ارائه دهند.
مدارک لازم برای ثبت شرکت دانش بنیان
1- رزومه مشخصی از شرکت
2- آخرین اظهارنامه مالیاتی مربوط به شرکت که برای سازمان مالیاتی کشور ارسال شده است.
3- لیست بیمه شرکت و وضعیت حقوق و دستمزد و مزایای کارکنان شرکت
ثبت شرکت دانش بنیان
1- ثبت به عنوان یکی از شرکتهای ذکر شده در قانون تجارت
2- کسب شرایط عمومی و اختصاصی لازم برای ثبت شرکت دانش بنیان (مواردی که در بالا ذکر شد.)
3- تهیه ی مدارک مورد نیاز
4- ثبت نام در سامانه ی مربوطه و تحت ارزیابی قرار گرفتن (شرکتهایی که بدون ثبت نام در سایت مذکور طرحهای خود را ارسال نمایند در لیست پذیرش قرار نخواهند گرفت).
5- شرکتها و موسساتی که شاخصهای موجود در آیین نامه تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانش بنیان را داشته باشند و بعد از طی مراحل ارزیابی از طریق کارگروه ارزیابی و تشخیص شرکتها و موسسات دانش بنیان و نظارت بر اجرا تایید گردند، به صندوق نوآوری و شکوفایی معرفی میشوند.
6- ارائه ی طرح خود را به صندوق و استفاده از تسهیلات مربوطه با توجه به اساسنامه صندوق
7- رسیدگی به طرحها پس از ارجاع به ستاد، هر 2 ماه یکبار صورت میپذیرد تا کلیه اطلاعات مربوط به سهامداران و اعضای هیئت مدیره و رزومه شرکت و اطلاعات افراد درون سازمان مورد بررسی قرار گیرد و مشخص گردد که آیا شرکت شامل شرکت دانش بنیان میشود یا خیر.
8- شرکتهای متقاضی پس از تولید کالاها و خدمات دانش بنیان یا ارایه ی برنامه تولید (برای شرکتهای نوپا) بر مبنای آیین نامه ی مصوب کارگروه، ارزیابی شده و برای یک مدت محدود میتوانند از تسهیلات و مزایای قانون استفاده کنند. برای تمدید زمان استفاده از مزایای قانون، باید دوباره ارزیابی شوند. اما قبل از آن، برای تشخیص صلاحیت استفاده از تسهیلات، میبایست کلیه اطلاعات لازم، جهت ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت و موسسه ی دانش بنیان، توسط معاونت فناوری ریاست جمهوری و وزارت بهداشت، در سامانه ثبت شود
- با ثبت، شرکتهای دانش بنیان از یک سری مزایا برخوردار خواهند شد. این مزایا عبارتند از:
- اعطای کمک
- اخذ تسهیلات مالی
- لیزینگ محصولات دانش بنیان
- حمایت از صادرات
- معافیت مالیاتی و گمرکی شرکتهای دانش بنیان
- ضمانت و بیمه
- تسهیلات نظام وظیفه تخصصی برای افراد فعال در شرکتهای دانش بنیان
- ارائه ی مجوز استقرار
- دورههای آموزشی
- آزمایشگاههای خصوصی و خدمات آزمایشگاهی و…
با گذراندن مراحل گفته شده که با ثبت شرکت به عنوان یکی از شرکتهای تجاری عنوان شده در قانون تجارت آغاز میشود، میتوانید شرکت دانش بنیان خود را به ثبت برسانید و از حمایتها و مزایای مختص شرکتهای دانش بنیان استفاده نمایید.