مدلی راهبردی در فرآیند احیای شرکتهای درمانده
آنچه موجب اهميت مدل فرآيند احياي شركتهاي بحران زده شده است، عبارتند از موقعيتهاي بحراني فراواني است كه بقاي شركتهاي تجاري را تهديد ميكند و افزايش تعداد شـركتهـاي بحران زدهاي كه به احيا اقدام كرده اند ولي در آن ناموفق بـودهانـد. احيا رويداد واحد و منفردي نيست، بلكه فرايندي است كه سلسـلهاي از وقـايع و رويـدادها، آن را شكل ميدهد و داستان پيشامد بحران، چگونگي مقابله بـا آن و نتيجـة اقـدامات احيـا را روايـت ميكند. احيا دربرگيرندة تغيير و پديدهاي پويا است و مجموعـهاي از اقـدامات مـرتبط بـه هـم را شامل ميشود كه داراي توالي زماني خاصي است.
مرحله اول احيا با ارزيابي عوامل و علـل ايجـاد بحـران شروع ميشود. در مرحلة دوم، با بررسي ماهيت بحران از لحاظ شدت، گستردگي و تداوم، ضرورت نياز به اجراي راهبردهاي احيا تشخيص داده ميشود.
مرحله سوم، مرحله تعيين نوع راهبردهاي احيا بر اساس نتايج مراحل قبلي است كـه با عنوان راهبردهاي كارايي محور و اثربخشي محور طبقه بندي شده اسـت. اثربخشي اجراي راهبردهاي احيا تحت تـأثير شـرايط زمينـه اي ماننـد كمكهاي دولت (شامل معافيـت ماليـاتي، برگـزاري كـلاس آموزشـي و مشـاوره اي، كمـك در استمهال وامهاي معوقه) و حمايت ذينفعان (شامل كمكهاي تـأمين كننـدگان، مسـاعدتهـاي بستانكاران، حمايت سهامداران) قرار ميگيـرد. از سويي حكمراني شـركت شـامل مؤلفـه هـايي چـون تغييرات مديران ارشد، نقش مديران جديد و قابليتها و توانمنديهـاي هيئـت مـديره در كنتـرل بحران، موفقيت فرايند احيا را تحت تأثير قرار ميدهد. انتخـاب راهبـرد مناسـب و اجـراي صـحيح آن بـه تحقـق پيامدهايي چون تثبيت موقعيت يا توقـف افـول و بهبـود و بازيـابي شـركت منجـر مـيشـود. مرحلة ارزيابي نتايج و پيامدهاي اجراي راهبردهاي احيا در خـروج از بحـران و بازگشـت رشـد و سودآوري تأكيد شده است.
بنابراين شركتهايي كه با بحران مواجـه مـيشـوند، چنانچه قصد دارند سريعتر از بحران خارج شـوند و بـه رشـد خـود ادامـه دهنـد، بايـد از عوامـل ايجادكنندة بحران آسيب شناسي دقيقي به دست بياورند و بعـد بـا ارزيـابي ماهيـت بحـران، ابتـدا راهبردهاي كارايي محوري چون سازماندهي مجدد ديون، كاهش هزينه و كاهش دارايي عملياتي را به اجرا در آورند و سپس راهبردهاي اثربخشي محوري چون واگذاري داراييها، سرمايهگذاري در داراييها، تغيير محصول و تغيير بازار را دنبال كنند. تعامل خوب با دولت، سهامداران، بانـكهـا و عرضه كنندگان و تقويت سيستمها و رويههاي مديريتي، ميتواند احتمال موفقيت فرآينـد احيـاي شركتهاي بحران زده را تقويت كند. ارزيابي پيامدهاي اجراي راهبردهاي احيا و كنترل و نظارت به موقع بر مراحل مختلف فرايند احيا، موجب ميشود مديران شركتهاي بحران زده ضمن آگاهي از اثربخشي اقدامات خود در كنترل بحران، تجارب مفيد و ارزنده اي براي آينده كسب كنند.
منبع: رحمان سرشت، ح. ، حساس يگانه، ي.، فلاح شمس، م. و ایران دوست، م. . طراحي مدل راهبردی فرآیند احیای شرکتهای بحران زده. مدیریت بازرگانی